SNI konferenciánk

Nehéz, de izgalmas év van az Református EGYMI  Országos Értéktermő Tehetségközpontja mögött

A Covid mindannyiunk számára megváltoztatta az eddig megszokott munkát, tevékenységet. Szeptemberben a partnerintézmények saját belső szabályrendszeréhez igazodva vette fel 11 tehetségkoordinátorunk a kívánt tehetségszűrést. A gyermekek hiányzása miatt többször is visszamentünk, ne maradjon ki senki a tehetséggondozás lehetőségéből.

 A nehéz helyzet ellenére bővült a programban részt vevő szakpedagógusok száma, az ellátottak köre. Egyre nagyobb az igény a tehetséggondozásra, egyre több szakpedagógus kapcsolódik be a közös munkába. A tanulók, szülők is örülnek az intézményben tartott gazdagító foglalkozásoknak. A 2020. decemberi adatokat tekintve a tehetséggondozásban 5932 gyereket mozgattunk meg országosan. 2786 fő vesz rész a 41 gazdagító műhelyünk valamelyikében, ahol 328 szakpedagógus végzi hónapról-hónapra a tehetséggondozó munkát. 

2020. december 10-11-én megrendeztük első „ÉRTED?!” országos online tehetséggondozó találkozónkat. A meghívottak, akik a tehetséget formálják, diákok és szakpedagógusok, intézményvezetők mondhatták el véleményüket a tehetséggondozásban betöltött szerepükről, saját intézményi tapasztalataikról. A rendezvény helyszínein tehetségkoordinátoraink nagy lelkesedéssel játékos foglalkozást tartottak ezen a rendhagyó délutánon. Izgalommal vegyes érdeklődés kísérte az egyes régiók munkáját, hiszen mindannyian láthatták egymást a kivetítőkön keresztül. Kimagasló munkájukért a már több éve gazdagító programot vezető 15 szakpedagógust díjaztuk, míg a tehetséges diákok – mintegy kétszázan – online előadásra kaptak meghívót. A találkozó második napján közös online térben megvalósuló cirkuszi előadást tekinthettek meg a díjazottak, ezzel is erősítve az együttesség érzését.

2021. május 18-án rendhagyó módon online tehetséggondozó konferenciát szerveztünk SNI-s, BTMN-es, TEHETSÉGES, ÉRTÉKES VAGYOK! címmel. Itt hét kiválasztott tehetséges tanuló mutatkozott be az online térben. PowerPointos vetítés segítségével iskolájukat is megismerhettük kedvelt tevékenységeik mellett. A tehetség széles repertoárját láthattuk az akrobatikus kerékpározástól a fényképezésen át a színpadi produkciókig. A különleges bánásmódot igénylő alsó és felső tagozatos általános és középiskolás diákoknak közös játékra is lehetőségük volt.

Regionális tehetségkoordinátoraink 831 gyerekkel 4-8-12 alkalmas tehetségtréningeket tartottak a saját régióikban országszerte. Ezek rendkívül népszerűek voltak. A járványhelyzetre való tekintettel a tréningek online módon is megvalósultak új szakmai anyaggal, hogy a tehetséggondozás továbbra is minél több gyermeket elérjen. Természetesen a gazdagító programok is folytatódtak az online tanítás ideje alatt.

Méréseink digitalizálását, mely századunkban elengedhetetlen, folyamatosan végezzük. Ez az innováció átgondolt szakmai munkát, kooperációt és önképzést igényel.  

Legtöbbünkben jóval több rejtett képesség szunnyad, mint amennyit valaha is megvalósítunk. Gyakran éppen a bátorságunk hiányzik hozzá. Egy szerető társ bátorítása szárnyakat adhat.” (Gary Chapman)

Bízunk benne, hogy jó társak voltunk ebben, és azok is leszünk.

Szalay Anikó
tehetségszakértő, tehetségkoordinátor

Information_1

Kedves látogató!

A járványügyi helyzet miatt, intézményeinkben ismételten életbelépett a járványügyi eljárásrend. Kérem, hogy tagintézményeinkben/telephelyeinken érdeklődjön a helyileg alkalmazott eljárásról.

Tisztelettel,
Bori Judit igazgató