Országos Online Tehetséggondozó Találkozó

 

ÉRTED – Országos Online Tehetséggondozó Találkozó

EGYH – TAB-20-P-0017

Rendhagyó eseménynek voltak szervezői, egyben résztvevői 2020. december 10-én az Értéktermő munkatársai. A vírushelyzetre való tekintettel online formában került megrendezésre éves tehetségkonferenciánk, ahol pontban délben Plaszkóné Ferkovics Karolina a Református EGYMI Értéktermő Tehetségközpontjának vezetője köszöntötte a vendégeket.
Várakozással teli izgalommal tekintettünk a program elé, mikor az országban 12 helyszínről bejelentkező kollégákat egy online térbe kapcsoltuk össze. Az egyes helyszíneken regionális tehetségkoordinátorok szervezésében jöttek létre azok a szakpedagógusokból és tehetséges diákjaikból álló csoportok, akik az elmúlt, a megalakulás óta eltelt 4 esztendőben aktív közreműködésükkel az intézményes tehetséggondozást formálták. A felsőbb évfolyamos gimnazisták otthonról csatlakoztak a workshop-hoz.
Innovatív intézményvezetők és a tehetséggondozás iránt elhivatott pedagógusok konzultációjából kitűnt, hogy a szakpedagógusok örömmel veszik az Értéktermő regionális tehetségkoordinátorainak hathatós segítségét a tehetségazonosításban, a műhelyek beindításában, a dokumentációk elkészítésében. Óriási dotáció a tantárgyspecifikus kézhez kapott Gazdagító Program, óvodától 11. évfolyamig, mely megfelelő szabadságot enged a pedagógusnak saját jó gyakorlatának programba illesztésébe. Országos tapasztalat, hogy a kerettantervek bevezetésével a tanulók tanórai elfoglaltságai kitolódtak, s a szakköri időszak sokszor már áttevődik a késő délutáni, esti órákra. A motivált, tehetséges diákok teher helyett mégis felüdülésként élik meg a gazdagítást, dúsítást, s lelkesen járnak a foglalkozásokra.
A pedagógusok konzultációját követően a diákoké volt a főszerep. Bori Judit főigazgató asszony köszöntője és áhítat beszéde után az egyes helyszíneken lévő gyerekcsapat vidáman, önfeledten merült bele a játékba, miközben elkészítette saját gondolattérképét a TEHETSÉGről. Izgalmas színfoltja volt a közös munkának, hogy mindenki a saját kivetítőjén látta a különböző régiók tehetségígéreteit, így nézője és egyben szereplője is volt saját előadásának.
Az estébe nyúló délután zárásaként kiemelt munkáért tizenöt szakpedagógust díjaztak az Értéktermő koordinátorai, míg a tehetséges diákok, mintegy kétszázan online előadásra kaptak meghívót.
A konferencia második napján 15 órától közös online térben megvalósuló, élményszerű Tündértánc-Nővarász című, a Fővárosi Nagycirkusz által bemutatott látványos előadást tekinthettek meg a díjazottak, ezúton is erősítve az együttesség érzését.
A rendezvény minden képzeletünket felülmúlta. Ismét bebizonyítottuk, hogy a közös cél érdekében hozott kollektív akarat és intelligencia, a jó csapatmunka még a szokatlan, rendhagyó helyzetekben is gyümölcsöt érlel, értéket teremt.

Kovácsné Bodicsi Erzsébet
tehetségkoordinátor

Information_1

Kedves látogató!

A járványügyi helyzet miatt, intézményeinkben ismételten életbelépett a járványügyi eljárásrend. Kérem, hogy tagintézményeinkben/telephelyeinken érdeklődjön a helyileg alkalmazott eljárásról.

Tisztelettel,
Bori Judit igazgató