Fejlesztő játékok karácsonyra

Fejlesztő játékok karácsonyra – néhány ötlet az Értéktermőtől

Közeledik az év egyik legszebb, legmeghittebb ünnepe, melyre kicsik és nagyok egyaránt készülnek. A felnőttek dolgát szeretnénk megkönnyíteni egy kicsit azzal, hogy ajánlunk néhány jól bevált, többségében Értéktermős tréningeken általunk is használt játékot.
Tapasztalataink szerint már óvodás korban találkoz(hat)nak a gyerekek a Dobble társasjátékkal, mely kiválóan fejleszti nem csak a gondolkodást, hanem az észlelési képességet is. Hiszen csupán egyetlen azonos forma található bármely két lapon az 55 kártyás pakliból. S hogy ki veszi észre azt elsőként, ahhoz nem csak jó megfigyelőkészség szükséges, hanem gyorsaság is.

A Zingó a bingó! szintén egy olyan társasjáték, amivel a legkisebbek is tudnak játszani, hiszen nem szükséges hozzá olvasási tudás. Remekül fejleszti a koncentrációt, a szókincset és a szóbeli kifejezést ez a párosító játék.

Már az 5 éves ovisok is szívesen töltik az időt a Piou-Piou tojás gyűjtögető játékával. A cél: kikölteni a tojásokból a megfelelő számú kiscsibét, mielőtt a játékostárs rókája ellopná. A stratégiai kártyajáték könnyedén sikerélményhez juttatja a gyermekeket.

A kisiskolások körében nagy népszerűségnek örvend a Headbanz címet viselő társasjáték. A játékszabály igen egyszerű: ki kell találni, hogy mi van a homlokodon lévő káryán. Beszédre késztető játék, mely rendkívül sok vicces helyzetet szül. Nagyobbak éppúgy szokták szeretni a gyors és egyszerű játékmenetű társast, mint a kicsik. Érdemes kipróbálni.

Akárcsak azt a magyar fejlesztésű, érdekes kártyajátékot, ami a Gyümi: Kecskemét gyümölcsei nevet kapta. Egyedül, párban, vagy akár hatan is játszhatják ezt az egyszerű, mégis ravasz, rövidtávú memóriát edző játékot.

Az Érzel-mese azért számít kuriózumnak, mert ritkán találkozni olyan játékkal, mely a gyerekek érzelmi intelligenciájának fejlesztését tűzi ki célul. Az EQ játék összeállításánál Dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi oktató is segítségére volt a tervezőknek javaslataival. Kiválóan alkalmazható az iskolákban is, ha a diákok érzelmi kifejezőkészségét szeretnék a pedagógusok fejleszteni, vagy a konfliktusok megoldását elősegíteni különböző szituációk alkotásával. A szülők gyermekük éntudatának növelését, empátiás készségének növekedését érhetik el az Érzel-mese helyszín és karakter kártyáinak felhasználásával.

A szivárvány peca egy fantasztikus képességfejlesztő játék. Figyelem és mozgásfejlesztő funkciója is van; segíti a jobb és bal agyfélteke együttműködését. Többféle játéklehetőség kínál, melyek nagy része tantermi körülmények között is működik; ám pl. a szem-láb koordinációt fejlesztő fokozat otthon bátrabban kipróbálható. Ezért is szívesen ajánljuk általános iskolásoknak a karácsonyfa alá.

Tréningjeinken a felső tagozatosok előszeretettel próbálják ki a Polyssimot, melyben különböző formájú elemekből kell kirakni egy négyzetet. A kiindulási helyzetet ábrázoló kártyák sarkában csillag jelzi a nehézségi fokozatokat. Ennek a játéknak a „térbeli variációja” a Cubissimo, ahol 7 fadarabból kell egy kockát kirakni a kártyákon található ábrák segítségével.
       

Szintén kamaszoknak ajánljuk a Chocolate fix elnevezésű szoliter logikai játékot. A feladatkártyákon szereplő szabályoknak megfelelően kell elhelyezni a 9 sütit formázó elemet a 3×3-as mezőben. A bevezető néhány játék még könnyedén megy kisebbeknek is; ám azt követően igazi kihívás előtt találják magukat a játékosok.

Végezetül a Cortex Challenge IQ party társasjátékot szeretnénk megismertetni minél több érdeklődővel. Ez a játék valóban megmozgatja az agy több részét. Van benne párkeresés, észlelési kihívás színekkel, memória, koordináció, labirintus, logikai és ismétlődéses/gyakoriságot megfigyelő feladvány, sőt tapintásos feladat dombornyomásos kártyákkal. 2 megszerezett kártyáért jár 1 agy-darabka. A győztes az, akinek összeáll a komlett agy 4 darabból. A Cortex egyébként egy játékcsaláddá nőtte ki magát; a további részekben már többek között analízissel, kombinációs feladványokkal és szaglás kihívással is találkozhatunk.

Társassal nem csak egy izgalmas játékot ajándékozunk kicsi, vagy nagyobbacska lurkónknak, hanem minden esetben élményt is. Sőt, a fentebbi játékok esetében lehetővé tesszük játékos formában a fejlődést is gyermekünknek. A lista természetesen nem teljes, csupán egy kis ízelítő, kedvcsináló. Tréningjeinken sok más fejlesztő játékkal is megismertetjük az ovisokat és diákokat. A téli szünetben jó reménység szerint arra is sor kerül, hogy a családtagok egy-egy közös játék segítségével közelebb kerüljenek egymáshoz, beszélgessenek olyan dolgokról, amikre a dolgos hétköznapok során nem kerül sor. A Református EGYMI Országos Értéktermő Tehetségközpontjának valamennyi dolgozója nevében békés, boldog karácsonyt és Isten áldásaiban bővelkedő új esztendőt kívánok szeretettel!

Fazekasné Csipke Tünde
regionális tehetségkoordinátor

Information_1

Kedves látogató!

A járványügyi helyzet miatt, intézményeinkben ismételten életbelépett a járványügyi eljárásrend. Kérem, hogy tagintézményeinkben/telephelyeinken érdeklődjön a helyileg alkalmazott eljárásról.

Tisztelettel,
Bori Judit igazgató