Hogyan éljük túl mindennapjainkat?

Hogyan éljük túl mindennapjainkat? – avagy – Újdonságaink Covid-időben

2020. március 16-tól napjaink, szokásaink, életritmusunk gyökeresen megváltozott. Mindenkié, legyen az szülő, gyerek, idős, fiatal, alkalmazott vagy vállalkozó, főnök vagy beosztott. Vitathatatlan tény, majd egy éve mindannyian gyakornokok vagyunk saját szerepeinkben, s a dolgok úgy változnak, hogy lehetetlenség bármiféle megoldóképletet gyártani a mindennapokra. Egy azonban biztos: aki pozitívan gondolkodik saját magáról, az nem ragad le passzivitásba, várakozásba, hanem a kezdeti döbbenet után minél gyorsabban megpróbálja mozgósítani kreatív energiáit, képességeit. Mi az Értéktermőben ezt tettük.

Számadataink magukért beszélnek. A 2020. decemberi adatait tekintve a tehetséggondozásban 5932 gyereket mozgattunk meg országosan. 2786 fő vesz rész a 41 gazdagító műhelyünk valamelyikében, ahol 328 szakpedagógus végzi hónapról-hónapra a tehetséggondozó munkát. Ezen felül regionális tehetségkoordinátoraink 831 gyerekkel 4-8-12 alkalmas tehetségtréningeket tartanak a saját régióikban országszerte.

Nálunk nincs idő szavakban vagy papíron bátornak lenni, s kanapén vagy az íróasztalnál ülve aggódni. Már megszoktuk, hogy magunknak kell erőfeszítéseket tenni, reális, használható, piacképes szakmai anyagokat készíteni. A vírushelyzetben lévő intézményeinket megcélozva online tréningeket dolgoztunk ki óvodától középiskoláig, így pandémia idejére sem hagyjuk magukra a tehetséges gyerekeket. Természetesen a gazdagító programjaink online formában is működnek, folyamatosak.

Az oktatási-nevelési intézményekhez hasonlóan februárban már mi is a nyári táborozásunkat szervezzük. Az elmúlt évekhez hasonlóan 60 tehetséges tanuló táboroztatását szeretnénk megvalósítani szakmailag kimagasló tanárgárdával és programmal!

A saját innovatív céljaink ismerete és felállítása vezetett minket arra, hogy minél több eszközt igényeljünk a következő, tanév eleji digitális tehetségazonosításhoz. Ezt az eszközbeszerzést pályázati úton szeretnénk elérni, 21. századivá téve a tehetségdiagnosztikát!

Nagy öröm, hogy egyre bővül az ellátókörzetünk, s a református intézmények sorra meglátják a bennünk lévő, általunk közvetített potenciált és értéket. Célunk, hogy a nagyvárostól a kistelepülésig eljussunk minden érdeklődő, az újtípusú intézményes tehetséggondozást zászlajára tűző intézményhez, pedagógushoz, szülőhöz, gyermekhez. Ehhez folyamatosan megújuló csapatmunkára, innovatív eszközökre, de leginkább pozitív attitűdre van szükség, mely reálisan vizionálni tudja a jövőt.

Motivációként álljon itt egy megerősítő idézet Covid-időben is. Fa Nándor a magyar hajótervező- és építő, óceáni szólóvitorlázó, aki már háromszor egyedül, kétszer pedig társával kerülte meg a Földet, egyik riportjában így nyilatkozott: „…nem elég azt tudni, amit más tud, kell, hogy legyen vízióm, irány, hogy merre akarok menni. Nagyon kevés járt utat jártam. Kullogni mindenki tud.”

Kovácsné Bodicsi Erzsébet
tehetségkoordinátor     

Information_1

Kedves látogató!

A járványügyi helyzet miatt, intézményeinkben ismételten életbelépett a járványügyi eljárásrend. Kérem, hogy tagintézményeinkben/telephelyeinken érdeklődjön a helyileg alkalmazott eljárásról.

Tisztelettel,
Bori Judit igazgató