Baba FDM-el (fascia distorsios modell) bővítettük ellátásunkat

Kedves Védőnők és Szülők!

A Református EGYMI Budapesti Tagintézményében a korai fejlesztés területén, új terápiás módszerrel, a Baba FDM-el (fascia distorsios modell) bővítettük ellátásunkat, melyet jelenleg két kollégánk is alkalmaz. Szeretnénk bemutatni a módszert és hogy milyen esetekben alkalmazható. 

A módszer bemutatása:
A Baba FDM terápia egy manuális (kézzel végzett) terápiás módszer. A probléma feltárásához – a  részletes anamnézis felvételét követően – a páciens testbeszédét használja. Magyarországon ez még új és kevésbé ismert csecsemő és kisgyermek mozgásfejlesztő módszer, ami elősegíti, hogy az életkorának megfelelően fejlődjön a gyermek. A módszer előnye, hogy rövid időn belül (az egyéni fejlődés ütemét tartva) látványos eredmény érhető el.

Az FDM terápia megalkotója Stephen Typaldos, aki megfigyelte, hogy számos  panasz, probléma hátterében a test minden részén megtalálható fascia szövetében kialakuló sérülés, deformálódás állhat. A fascia egy kollagén tartalmú kötőszövet, ami véd, elválaszt, összeköt, az egész testet behálózza. A fasciában történő átalakulásokat disztorzióknak hívjuk és ezeknek az eredménye babáknál (felnőtteknél is) a fájdalom, vagy mozgásbeszűkülés, izomerő csökkenés és egyéb panasz. Disztorzió bekövetkezhet a fasciát érő nyomó, toló, húzó, csavaró erő hatására, így disztorziók (sérülések) keletkezhetnek a születésnél (vákuum, fogó, műfogás alkalmazásánál) vagy akár a magzati élet során.

Az FDM technikával a panaszok eredményesen megszüntethetők és visszaállíthatóak a fiziológiás szöveti állapotok. A babáknál a nem kezelt kötőszöveti deformitások és sérülések következményeit tovább viszik a mozgásfejlődésük során ezzel további panaszokat okozva. Fontos a terápia minél korábbi kezdése, lehetőleg az első hat hónapban. 

Mikor érdemes Baba FDM terápiát alkalmazni?

  • nehezítő körülmény a szülés során (hosszú és nehézkes születés, szülés vákuum és/vagy fogó használatával, sürgősségi császármetszés, nem megfelelő fekvés a méhben, túlhordás stb.)
  • emésztési zavarok (hasfájás, puffadás, bukás, székrekedés)
  • nyugtalan, sokat sír, látszólag ok nélkül
  • lassú, vagy túl gyors mozgásfejlődésnél
  • mozgásfejlődési szakaszok (pl. kúszás, mászás) kimaradása esetén
  • aszimmetrikus kúszás, mászás, kézhasználatnál
  • fejét nehezen vagy ferdén tartja 
  • „repülőzik” a baba, gyakran felcsapja a kezét, nem támaszkodik hason fekve
  • gerinc „kifeszülése” esetén
  • „kedvenc oldalon” való fekvésnél (ebből adódó arc aszimmetria)

Az állapotmegismerés menete:

A terápiát  komplex vizsgálat előzi meg, amire telefonon (06304208022) vagy e-mailben (refegymi.korai.bp@gmail.com) lehet bejelentkezni a szülők részéről. A vizsgálat során a gyermek viselkedése pszichomotoros fejlettsége, finommotorikája, a kézhasználata és a nagymozgás terén nyújtott teljesítménye kerül értékélésre. A vizsgálatot gyógypedagógus és mozgásterapeuta végzi közösen. Amennyiben a vizsgálat során a fiziológiástól eltérő fejlődés tapasztalható, a szakszolgálatnál is igénybe vehető ellátásra kapnak javaslatot a szülők.  A baba FDM kezelést részletes anamnézis felvétel, a gyermek spontán testtartásának, mozgásának megfigyelése és speciális tesztek elvégzése előzi meg. A kezelés elkezdése a szülő belegyezésével és jelenléte mellett történik. A kezelést követően a szülőket tanácsokkal és otthon is végezhető gyakorlatokkal látjuk el. 

Állapottól és életkortól függően egyénileg eltérő lehet a szükséges kezelések száma. Az ellátás térítésmentesen vehető igénybe.

Amennyiben szükségét érzik, kérem, keressenek bennünket bizalommal! Elérhetőségeink:
Telefonszám: 06-30-420-8022
E-mail cím: refegymi.korai.bp@gmail.com

Information_1

Kedves látogató!

A járványügyi helyzet miatt, intézményeinkben ismételten életbelépett a járványügyi eljárásrend. Kérem, hogy tagintézményeinkben/telephelyeinken érdeklődjön a helyileg alkalmazott eljárásról.

Tisztelettel,
Bori Judit igazgató