Történelem gazdagító program

„Bármilyen tehetséged van, használd azt! Az erdő is
nagyon csendes lenne, ha csak azok a madarak 
énekelnének benne, akik a legjobban tudnak énekelni.”
                                                              Henry van Dyke

A 2020/2021-es tanévben iskolánk, a Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda bekapcsolódott a Református EGYMI Országos Értéktermő Tehetségközpontjának Gazdagító tehetségprogramjába. A tanulók kiválasztása egy előzetes, központilag összeállított és kiértékelt teszt alapján történt, amely során képet kaptak a gyermekek, a szülők és a tanárok is arról, hogy melyik gyermeket milyen irányban érdemes a tanórai időn túl fejleszteni, tudását gyarapítani. A programban történelem tantárgyból az iskola bekapcsolódása óta részt veszek, 2 évig 1 csoporttal, az idei tanévben pedig már 2 csoporttal indultunk. A történelem foglalkozások meghatározott tematikára épülnek, nagyon játékos, érdekes feladatokat kapnak a gyerekek. Nagyon szerencsés, hogy egy-egy év témája mindig az aktuálisan vett tananyagokhoz kapcsolódik, így a tanórákon megszerzett tudást a gazdagítókon szépen tudjuk bővíteni, mélyíteni. A gyerekek szeretnek járni, sokszor nem is tanulásként, hanem kikapcsolódásként élik meg a foglalkozásokat. Kifejezetten szeretik a kutatásokkal, forráselemzésekkel járó feladatokat és a kézműves jellegű tevékenységeket. Szívesen bekapcsolódunk projektekbe is, a tavalyi és az idei évben is készítettünk az Református EGYMI Országos Értéktermő Tehetségközpontjának pályázataira („Értéktermő műhelybe járok” illetve TEHETSÉG-M) munkákat. Ezek a projektek nagyon össze tudják kovácsolni a csapatot, hiszen a közös cél az egymás közötti kapcsolatokat is erősíti.

A történelem gazdagító foglalkozásokon alkalmazott különféle tevékenységtípusok lehetővé teszik, hogy a gyermekek sokoldalúan fejlődjenek. A memóriájuk, a beszédkészségük, a kritikus gondolkodásuk, érvelésük és lényegkiemelő képességük nagyon sokat fejlődik egy-egy tanév során. Mi, Nyírbátorban nagyon örülünk ennek a kezdeményezésnek és reméljük, hogy a további években is sok-sok ismerettel gazdagodnak tanulóink a program által. 

Bárányné Nagy Melinda
történelem szakos tanárnő

Information_1

Kedves látogató!

A járványügyi helyzet miatt, intézményeinkben ismételten életbelépett a járványügyi eljárásrend. Kérem, hogy tagintézményeinkben/telephelyeinken érdeklődjön a helyileg alkalmazott eljárásról.

Tisztelettel,
Bori Judit igazgató