Műhelyvezetők első, országos online konferenciája

2023. március 28-án egy igazán különleges és izgalmas alkalom érkezett el az Értéktermő életében: megrendezésre került a „Műhelyvezetők országos konferenciája”. Nagy örömünkre szolgált, hogy közel 70 fő vett részt első, online szimpóziumunkon. 

Plaszkó Zoltán református hittanár áhítatával kezdődött a rendezvény. Ezt követően Plaszkóné Ferkovics Karolina, a Református EGYMI Országos Értéktermő Tehetségközpontjának vezetője tartott előadást az „Értéktermő jelene és jövője” címmel. A résztvevők megtudhatták, hogy ebben a tanévben több mint 8000 gyermeket szűrtek meg az Értéktermő szakemberei szerte az ország református intézményeiben. 508 pedagógussal kötöttünk szerződést, akik 4373 gyermeket látnak el heti szinten a tehetséggondozó műhelyekben. 57 gazdagító programunk anyagáról rengeteg pozitív visszajelzés érkezett az előzetesen kiküldött kérdőívekből. Valamint a 161 válaszadó 94%-a azt tapasztalta, hogy a gyerekek tanórai munkáján észrevehető a gazdagító programban való részvétel.

Egy rövid szünet után a programírók és tartók előadásai következtek sorban. 

Elsőként Csirmaz Marianna Ildikó, a Jókai Mór Református Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda vezetője tartott előadást a dráma tehetség műhelyről. Marianna 2 évtizednyi tapasztalattal rendelkezik a drámapedagógia alkalmazásának területén. Programíróként az alap – és kommunikációs készségek fejlesztésének fontosságát emelte ki, valamint megosztotta a hallgatósággal programtartói tapasztalatait is.

Az alsó tagozatos tehetséggondozásról, azon belül is a téri vizuális kultúra szépségeiről Derda Péterné tartott színes képekkel tarkított bemutatót. Edina dolgozta ki ennek a tantárgynak a teljes alsós programját. Szakértelmét Sarka Ferenc a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke is respektálta hozzászólásában. A Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgató-helyettes asszonyának publikálási lehetőséget is felajánlott Sarka tanár úr a Tehetség című folyóiratban. 

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola elhivatott tanára: Lendvai Mónika a felső tagozatosok gazdagító műhelyeiről tartott beszámolót. PPT-jében kiemelte, hogy az Értéktermő segítségével lehetőségük van a pedagógusoknak az esélyteremtésre; hiszen a nehéz anyagi körülmények között élő, de tehetséges gyermekek is teljesen ingyenesen lehetőséghez juthatnak többlettudás szerzésére; tananyagon felüli ismeretekkel és érdekességekkel találkozhatnak a tehetséggondozáson. 

Az előadók sorát Adorján Zoltán, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának magyar-történelem szakos középiskolai tanára zárta. Egyéni motivációjáról, a gazdagító programmal kapcsolatos tapasztalatairól; a tanulóktól, szülőktől és kollégáktól kapott visszajelzéseiről egyaránt szólt Zoltán prezentációjában. Rendkívül örültünk, hogy szívesen megosztotta a résztvevőkkel korábbi Értéktermős konferencián szerzett személyes impulzusait is. 

Az utolsó etapban a díjazott pedagógusok és az Értéktermő munkáját segítő kollégák bemutatására került sor. 

A 2022/23-as tanévben elismerésben részesült:

 Péderiné Juhász Judit (IJROK Tomori Óvodája), Tófalusi Péter (Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma), Barta Enikő (Hajdúnánási Református Általános Iskola és Óvoda), Bényei Tamás Jánosné (Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Berettyóújfalu), Kovács Lászlóné (Igazkincs Református Óvoda, Sárospatak), Gulyásné Benkő Beáta (Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola), Horváthné Tóth Gabriella (Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium, Budapest), Mohosné Rév Anita (Dadi Református Általános Iskola), Nagyhajú Katalin (Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda, Nyírbátor), Magyar Andrea (Petőfi Sándor Református Általános Iskola), Katona-Gyarmati Tünde (Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, Békés), Lehóczky Györgyi (Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium és Kollégium) Márta Hajnalka (Kiskunhalasi Református Kollégium Gólyafészek Óvoda Gy. Szabó Béla Tagóvoda) és Földesné Németh Andrea (Tatai Református Gimnázium). 

Szívből gratulálunk nekik és hálásak vagyunk valamennyi konferencián résztvevőnek, hogy velünk töltötték ezt a tartalmas és színvonalas előadásokkal tűzdelt délutánt. Rendezvényünket hagyományteremtő céllal indítottuk; a következő tanévben újra szeretettel várjuk szakmai konferenciánkra a műhelyvezető pedagógusokat. 

Áldáskívánással:
a Református EGYMI Országos Értéktermő Tehetségközpontjának munkatársai

Information_1

Kedves látogató!

A járványügyi helyzet miatt, intézményeinkben ismételten életbelépett a járványügyi eljárásrend. Kérem, hogy tagintézményeinkben/telephelyeinken érdeklődjön a helyileg alkalmazott eljárásról.

Tisztelettel,
Bori Judit igazgató