„MÁS SZEMMEL” – A FEHÉR BOT NAPJA 2023. OKTÓBER 17.

Október a Látás Hónapja, október 15. pedig a Fehér Bot, a Látássérültek Nemzetközi Napja.

Ebből az alkalomból ismertető, játékos programot szerveztünk a Református EGYMI Miskolci Telephelyén, a Magvető Általános Iskolában. Diákjainknak játékos formában mutattuk meg, milyen nehézségekkel szembesülnek a látássérült emberek a mindennapokban. Látássérültekkel foglalkozó kollégánk, Weisz Ildikó fotó- és eszközkiállítást szervezett, ahol nemcsak a gyermekek, hanem a szüleik is bátran kipróbálhatták a szembetegségeket szimuláló szemüvegeket, és a látássérültek által használt néhány eszközt is!

kép 6

Diákjaink három különböző állomáson ismerkedhettek meg
olyan helyzetekkel, amikben játékos formában
megtapasztalhatták, hogyan kell az épen maradt
érzékszerveikre hagyatkozniuk a látássérült társaiknak.

Az első állomás a „Mozdulj bátran” volt. Itt két pad által oldalról határolt területen kellett lefedett szemmel, fehér bot segítségével végig menniük a gyerekeknek, majd a csörgőlabdát – szintén még lefedett szemmel – begurítani a kapuba.

kép 2
kép 3

A második állomás a „Hangélmény elnevezést kapta. Itt 10 különböző állathangot kellett a gyerekeknek felismerniük, majd azokat a megfelelő képpel egyeztetni.

kép 4
kép 5

A harmadik állomás a „Tapintható” játékoknak adott teret, természetesen lefedett szemmel. Ilyen játékok voltak az amőba, a dominó, a felületpárosító, a formapárosító, a tapintható állatos formabeillesztő, a tapintható puzzle, és a tapintható tili-toli.

A program nagyon jól sikerült. A diákok lelkesen próbáltak ki
minden feladatot. Szeretnénk, a „Fehér bot napját” minden
évben hasonló formában megrendezni az iskolánkban.

Information_1

Kedves látogató!

A járványügyi helyzet miatt, intézményeinkben ismételten életbelépett a járványügyi eljárásrend. Kérem, hogy tagintézményeinkben/telephelyeinken érdeklődjön a helyileg alkalmazott eljárásról.

Tisztelettel,
Bori Judit igazgató