VERŐCEI MODELL – bölcsődei prevenciós programunk

Verőcén, a Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde bölcsődéjében 2019. szeptemberétől kezdődtek meg Mészáros-Török Petra konduktor kollégánk vezetésével a mozgás prevenciós foglalkozások, melyhez a következő tanévtől Jánosy Tímea nyelv- és beszédfejlesztő pedagógusunk is csatlakozott beszédindító foglalkozásokkal.

2022-re összeállt egy olyan vizsgálati anyag, illetve tematika, valamint összegyűlt annyi tapasztalat, hogy jó gyakorlatként már be tudták mutatni az ország más területein dolgozó kollégáknak. Belső tudásmegosztásukkal ösztönözni szerették volna őket, hogy merjenek belevágni a bölcsődés életkorú gyermekek fejlesztésébe.

Az őszi szakmai napon Bori Judit igazgató asszony megnyitója után, Szanyó István a többcélú intézmény igazgatója és Szegedi Zsoltné bölcsődevezető beszéltek az eddigi közös, szakmai munkáról. Kökényesyné Pintér Ágnes a verőcei munkaállomás szakmai vezetője azt ismertette, hogy a bölcsődei prevenciós program hogyan integrálódott be a többi ellátási forma közé, milyen stratégiai célokat fogalmaztak meg, milyen eredményeket szeretnének elérni a program kapcsán.

Szakembereink részletesen bemutatták a vizsgálati folyamatot és az erre épülő fejlesztő munkával kapcsolatban osztottak meg gyakorlatorientált információkat. A program bővítéséről is beszámoltak, hisz ettől a nevelési évtől pszichológus szakemberrel is kiegészült a szakmai team, aki a szülők csoportfoglalkozásain, heti rendszerességgel, az erre az életkorra vonatkozó nevelési kérdésekben nyújt segítséget.

A továbbképzés célja volt, hogy olyan, bölcsődében is megvalósítható prevenciós ellátási formát mutassanak be a szakembereknek, amelyet az országban bárhol jól tudnak adaptálni a helyi viszonyokra.

Information_1

Kedves látogató!

A járványügyi helyzet miatt, intézményeinkben ismételten életbelépett a járványügyi eljárásrend. Kérem, hogy tagintézményeinkben/telephelyeinken érdeklődjön a helyileg alkalmazott eljárásról.

Tisztelettel,
Bori Judit igazgató