Szakmai nap a verőcei kollégákkal

Intézményünkben néhány éve nagyon sikeres programot valósítanak meg a Verőcei Munkaállomás Kollégái. Ez a program a Géza fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde csoportjaiban valósul meg. Komplex mozgás- és beszédszűréssel mérik fel a bölcsődébe kerülő kisgyermekek fejlettségi szintjét, majd erre építve az egész nevelési éven átívelő kiscsoportos beszéd- és mozgásfejlesztő foglalkozásokat tartanak. A program sikere jól mérhető abban, hogy ezek közül a gyermekek közül kevesebb fejlesztésre szoruló gyermeket szűrnek ki kollégáink az óvodában. Azok a gyermekek, akik még az óvodai évek alatt is igénylik a fejlesztést, később az iskolában már sokkal sikeresebbek lesznek. 

Mivel egyre több bölcsőde szeretne hasonló ellátást kérni az EGYMI-től országszerte, felmerült az igény arra, hogy a programban részt vevő munkatársak megosszák ezt az értékes tudást, jógyakorlatot. A verőcei kollégák szívesen vállalták ezt a feladatot és megszervezték a szakmai napot a jelentkező munkatársak számára. Több tagintézményből is érdeklődtek a kollégák, így online került megszervezésre az esemény.

A teljes programot lehetőségünk volt megismerni a szakmai nap során. Részletes ppt-ben mutatták be a teljes bölcsődei prevenciós programot, a komplex szűrőeljárás részeit, a mozgásfejlettség és a beszéd szintjének felmérési eljárását és a hozzá használt eszközöket. Az előadás során kiderült, hogy ezeket a felméréseket munkatársaink egyénileg veszik fel minden egyes gyermekkel. Egyedülálló módon csoportos foglalkozások keretében pszichológus vezetésével a szülőket is bevonták a folyamatba. Ezeken az alkalmakon a szülők megerősítést kaphattak szülői kompetenciájukban.

A nap második felében már a gyakorlati tapasztalatokat osztották meg résztvevőkkel. Részletesen bemutatták a foglalkozások tematikáját, a szervezési feladatokat és a gyakorlati tapasztalatokat.

A szakmai nap egész folyamán érezhető volt, hogy lehető legtöbb tudással szeretnék ellátni munkatársaikat. Rengeteg képpel illusztrálták a kollégák számára a figyelemfelhívó jeleket, amelyeket az egyéni felmérések során problémákat jelezhetnek előre. Nagyon sok jól használható ötletet, praktikát és tanácsot kaptunk az egész nap során.

Nagyon fárasztó, de nagyon tartalmas szakmai napon vettünk részt, amely talán új lendületet adhat az új kihívásokhoz.
Ezúton is köszönjük a Verőcei munkaállomás kollégáinak, Kökényesyné Pintér Ágnesnek, Jánosy Tímeanak és Mészáros-Török Petranak, a színvonalas szakmai napot!

Information_1

Kedves látogató!

A járványügyi helyzet miatt, intézményeinkben ismételten életbelépett a járványügyi eljárásrend. Kérem, hogy tagintézményeinkben/telephelyeinken érdeklődjön a helyileg alkalmazott eljárásról.

Tisztelettel,
Bori Judit igazgató