Szakmaközi találkozó, fórum Berettyóújfaluban a korai fejlesztésért

2023. február 22-én, a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Berettyóújfalui Telephelyén szakmai napot rendeztünk, a korai fejlesztés és tanácsadás feladatellátás időben történő és eredményes megszervezése céljával.

Szakmaközi egyeztetésre és közös gondolkodásra hívtuk a gyermekorvosokat, védőnőket, a járási pedagógiai szakszolgálatot, a képviselő testület humánpolitikai bizottságának tagját.
A rendezvényt Bíróné Sándor Csilla, a telephely szakmai vezetőjének köszöntője nyitotta meg.
Ezután Nagytiszteletű Majláth József lelkész úr tartott áhítatot.
Az első előadást Bori Judit, a Református EGYMI igazgató asszonya tartotta, melyben bemutatta intézményünk működését, különös tekintettel a Debreceni Tagintézmény feladatellátásaira. Beszélt a Berettyóújfaluban eddig kialakított ellátási rendszerről, bővítési terveinkről.
Igazgató asszony előadása után Dr. Horváth Zsolt András, a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ intézményvezetőjének előadása következett, „Különös a gyermekem” címmel, melynek témája: Mikor és milyen tünetek esetén forduljunk gyermekorvoshoz? – Autizmusra utaló gyanújelek orvosi szemmel. Doktor úr szemléletformáló, személyes hangvételű beszélgetésindító gondolatai sokunkban keltettek érdeklődést.
A harmadik előadás Dobos Károly logopédus-gyógypedagógus „Miért nem indul a beszéd?” címmel a megkésett beszédfejlődés hátterében álló összefüggésekről (szenzoros integráció, étkezési problémák, szájtéri mozgásproblémák, kommunikációs és beszédzavarok korai megjelenése és észlelése) témában hangzott el. A szakember tudományos igényességgel összeállított, mégis jól érthető mondanivalója, az igényes szakmai anyagok kézzelfogható segítséget adhatnak az egészségügyben dolgozóknak.
Az utolsó előadást Dr. Kovácsné Szokira Judit gyógypedagógus, a Debreceni Tagintézmény „korai fejlesztés és tanácsadás” feladatellátás intézményi szakmai koordinátora tartotta. Szemléletes bemutatójában kitért a bekerülés feltételeire, törvényi hátterére, a gyermekek ellátásának komponenseire.
A nap végén kötetlen beszélgetésre került sor, ahol – reményeink szerint – értékes szakmaközi kapcsolatok alakultak ki.

Majláth József, a Berettyóújfalui Református Egyházközség lelkésze 


Bori Judit, a Református EGYMI igazgatója


Dr. Horváth Zsolt András, a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ intézményvezetője


Dobos Károly, logopédus-gyógypedagógus


Dr. Kovácsné Szokira Judit, gyógypedagógus

 

Information_1

Kedves látogató!

A járványügyi helyzet miatt, intézményeinkben ismételten életbelépett a járványügyi eljárásrend. Kérem, hogy tagintézményeinkben/telephelyeinken érdeklődjön a helyileg alkalmazott eljárásról.

Tisztelettel,
Bori Judit igazgató