Komplex evésfókuszú gyógypedagógiai támogatás

Az étkezés, evés általában a családok életének egyik meghatározó eseménye. A közös ebédek, ünnepnapok megrakott asztalai, nagymamák felejthetetlen süteményei a legtöbb emberben jó emlékeket ébresztenek. Az étkezések- a megfelelő táplálék bevitelén túl – olyan szociális események is, melyek társas, érzelmi viselkedésünket, kommunikációs készségeinket is megalapozzák. Előfordul azonban, hogy a közös étkezések nem várt kihívások elé állítanak bennünket.

Gyermekünk etetése a szülői kompetencia érzésének is egyik legfontosabb eleme. Szülőként borzasztóan nehéz megélni, amikor gyermekünk visszautasítja a számára készített ételt, extrém módon válogat, vagy csak bizonyos helyzetekben (mesenézés közben, félálomban, stb.) hajlandó elfogyasztani vacsoráját. Sokan feltehették már maguknak a kérdést: Miért nem eszik ez a gyerek? Miért csak egy fajta ételt eszik meg? Megfelelően gyarapodik? Gyakran már a közelgő étkezések is nagyfokú szorongást váltanak ki belőlünk, aggódunk, hogy gyermekünk számára megfelelő, kellően tápláló, egészséges ételeket fogyaszt-e.

A Református EGYMI Budapesti Tagintézménye a korai intervenció keretein belül új eljárással, az úgynevezett komplex evésfókuszú gyógypedagógiai támogatással bővítette módszertani repertoárját az evéssel kapcsolatos nehézségek támogatására.

Munkatársaink interdiszciplináris teammunka segítségével igyekeznek a hozzájuk érkező, korai ellátásban részt vevő, evési nehézségekkel küzdő gyermekek problémáit feltárni, a beavatkozás stratégiáit kidolgozni. A megfigyelési és vizsgálati eredmények közös kiértékelését követően, a fejlesztési célok és területek családorientáltan, és egyénre szabottan kerülnek meghatározásra.

Milyen jellegű nehézségek esetén alkalmazható az komplex evésfókuszú gyógypedagógiai támogatás?

  • gyermeke túl sokat vagy túl keveset eszik
  • túl válogatós (szín, állag, íz szerint válogat, csak néhány fajta ételt fogyaszt)
  • megrekedt egy életkorától elmaradó táplálkozási szinten
  • nyelési, rágási problémákkal küzd, öklendezik
  • elutasít bizonyos ételeket, étkezési helyzeteket
  • csak bizonyos helyzetekben (pl. mesenézés közben, félálomban, játék közben) etethető
  • szülőként bizonytalan benne, hogy gyermeke a növekedéséhez szükséges megfelelő mennyiségű ételt eszik meg
  • az étkezések stresszt, ellenérzést váltanak ki

Ha ezek a gondolatok Önben is megfogalmazódtak már, és úgy érzi gyermeke az étkezés területén támogatásra szorul, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: refegymi.korai.bp@gmail.com
Telefon: 06-30-420-8022

Information_1

Kedves látogató!

A járványügyi helyzet miatt, intézményeinkben ismételten életbelépett a járványügyi eljárásrend. Kérem, hogy tagintézményeinkben/telephelyeinken érdeklődjön a helyileg alkalmazott eljárásról.

Tisztelettel,
Bori Judit igazgató