Szeretettel adjuk közre intézményi lelkipásztorunk, Nt. Deák-Vaizer Viktória évindító gondolatait.

Tisztelt Honlaplátogatók!

Kedves Kollégák!

 

Szeretettel adjuk közre intézményi lelkipásztorunk, Nt. Deák-Vaizer Viktória évindító gondolatait. *

 

…csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az ÚR –: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.

Jeremiás könyve 29. fejezet 11. vers

Remény. Mit mond számunkra ez a szó? Kellemes gondolatok jutnak eszünkbe, ha halljuk, jövőbeli tervek. Esetleg a jelen tényei, a helyzetünk, a gondolkodásunk azt mondatja velünk, hogy nem érünk rá álmodozni, mert sok a feladatunk. Lehet, hogy a múlt alapján negatív tapasztalatokat hív elő bennünk, és lemondunk a reményről a jövőt illetően.

Fhilip Zimbardonak és John Boydnak van egy könyve, amelynek a címe: Időparadoxon. Azt kutatták, hogy az időről való gondolkodásunk menyire határoz meg bennünket, milyen szokásokat, meggyőződéseket alakítunk ki annak nyomán, hogy pozitívan vagy negatívan állunk az egyes idősíkokhoz. Ez alapján múlt pozitív és nagatív, jelenhedonista és jelenfatalista, valamint jövő és transzcendentális jövő perspektívájának kategóriáit különítették el.

Miért érdekes ez Jeremiás próféta üzenetét olvasva? A zsidó nép jelenje éppen a fogság, hogy elfoglalta őket egy másik birodalom, elhurcolták őket egy idegen országba. Ráadásul az idézett verset megelőzően Jeremiás próféta azt az üzenetét tolmácsolja Istennek, hogy ez a fogság 70 év lesz a nép számára. Azt mondja nekik Isten a prófétán keresztül, hogy nyugodtan építsenek házakat, alapítsanak családokat, gazdálkodjanak, a békességet mozdítsák előre az élőhelyükön.

Nem hiszem, hogy a nép ezt az üzenetet szerette volna hallani. Biztos vagyok benne, hogy a mielőbbi szabadulás volt a vágyuk, hogy a korábbi életük a lehető leghamarabb helyreálljon. De elhangzik egy ígéret! „csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az ÚR –: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok” Sőt! Azt mondja Isten, hogy összegyűjti a népét és visszahozza őket a földjükre.

Bizonyára vannak terveink a jövőre, hogy a jelenből ezek mennyire reményteliek, az változó. A nép elég kilátástalan helyzetben volt, de ígéretet kapott a jövőre nézve. Így 2024/25-ös nevelési év/tanév elején mi látjuk valamilyennek a munkánkat, a gyerekeket, a kollégáinkat, az EGYMI-t. Ez a látás, jövőkép formálható. Engedjük meg Istennek, hogy az általa tervezett reményteljes jövőnket megismerjük, kibontakozni hagyjuk.

Mennyei Atyánk!

Köszönjük mindazt, amit tőled kaptunk az elmúlt szünidőben: köszönjük a pihenés és a kikapcsolódás lehetőségét. Erőt kérünk tőled a dolgos hétköznapokhoz, amikor újra fel kell vennünk az órarendünk és családtagjaink ritmusát. Áldd meg kérünk, munkatársainkat jókedvvel, türelemmel, hogy szívesen végezzék munkájukat.

Urunk, Jézus! A Te nevedben kezdjük el ezt a tanévet. Szeretnénk Rólad is hallani a bibliaórákon, áhítatokon, a személyes bizonyságtételekben. Kérünk, nyisd meg szívünket, hogy hirdetői és befogadói is lehessünk evangéliumodnak!

Segíts megérteni a te terveidet a mi hivatásunkra, életünkre nézve, hogy bízni tudjunk az általad készített reményteljes jövőben.

Mindnyájunkat úgy vezess Szentlelkeddel, hogy bölcs szívhez jussunk! 

Ámen

Áldás:

Boldog ember az, aki az Úrba veti bizodalmát.” Zsoltárok könyve 40,5

2024. 09. 13.                                                                                                                      Deák-Vaizer Viktória                                                                                                                                              intézményi lelkipásztor

*Az áhítat szóbeli verziója elhangzott 2024. 09. 09-én a fenntartó Igazgatótanács tanévkezdő online ülésén.

 

Kedves látogató!

A járványügyi helyzet miatt, intézményeinkben ismételten életbelépett a járványügyi eljárásrend. Kérem, hogy tagintézményeinkben/telephelyeinken érdeklődjön a helyileg alkalmazott eljárásról.

Tisztelettel,
Bori Judit igazgató